Blog

    V bazéne sa z problémov stávajú iba úlohy

    V bazéne sa z problémov stávajú iba úlohy

    Po pribratí 30 kíl si Vladimír Zachar povedal, že je najvyšší čas dať svoje zdravie i telo do poriadku. Prekonal sám seba a dnes je z neho zanietený športovec, ktorý sa okrem triatlonu, venuje aj joge či spinningu.

    Máte za sebou majstrovstvá Slovenskej republiky v dlhom triatlone SLOVAKMAN226. Ako to dopadlo?

    Výborne. Môj výsledný čas za všetky tri disciplíny bol 11:20:16. Trať bola rovinatá, takže sme nemuseli bojovať s prevýšením. S čím sme však zápasili, bola horúčava. Týmto ďakujem celému tímu Sportservis za technickú podporu a starostlivosť. Veľká vďaka patrí najmä mojej rodine, bez ktorej by som si nemohol plniť svoje ciele.

    Ako ste sa dostali k triatlonu?

    Úplný začiatok je v roku 1999. Mal som úraz na bicykli a potom som v podstate 10 rokov nič nerobil. V roku 2012, keď už som vážil skoro 100 kíl, som si povedal, že už stačilo. Kúpil som si horský bicykel a začal jazdiť. S behom som začal po zmene práce. Keďže všetci kolegovia tam behávali, povedal som si, že nebudem za nimi pozadu a vyskúšam to. A tak namiesto klasickej prechádzky so psom sme si dali 5 km behu. Pár dní na to som dal 10 km, potom 15 km a o pár týždňov som zabehol polmaratón.

    Skvelý pokrok. Kedy ste k nim pridali plávanie?

    V roku 2013, ale až na jeseň. No zase to boli len hodiny a hodiny oddreté v bazéne. Bazén je najhorší v tom, že človek tam strávi veľmi veľa času, nemá kontakt s ľuďmi a stále vidí iba vodu. Na druhej strane má čas nastaviť si všetky svoje myšlienky. Niekedy stačí hodina v bazéne a vyjdem s úplne inou hlavou. V bazéne sa zrazu z problémov stávajú iba úlohy.

    Je v triatlone náročné prejsť z jedného športu do iného?

    Áno. Ja napr. neviem vybehnúť z vody a hneď začať bicyklovať. Už len bežať tých 200 metrov z vody do depa a sadnúť na bicykel je pre mňa hrozné. Točí sa mi hlava a mám problémy s koordináciou. Ale pomohol mi dobrý tip – štuple do uší. Veľa ľudí má však problém prejsť z bicykla na beh. Mne to naopak ide až príliš a musím vlastné nohy brzdiť, lebo po piatich km by som bol asi mŕtvy. Každý triatlonista má pri tom iné problémy. (smiech)

    Aký je váš športový TOP moment?

    Doma mám fotku z mojich prvých pretekov, keď som z vody vybehol posledný. Je na nej cca o 15 rokov staršia pani, ja a ďalej už len prázdna voda. Tá fotka je pre mňa symbolom toho, že je úplne jedno, aký máte vek, musíte začať a potom sa to už vyvinie. Zároveň je to znak toho, kde som bol, kde som teraz a kam smerujem.

    Čo je, podľa vás, pre zvládnutie triatlonu najdôležitejšie?

    Vydržať sám so sebou, dokázať sa počas súťaže aj tréningov motivovať a vedieť si odpovedať na otázky, prečo to robím a prečo som sa na to dal.


    Ak chcete stiahnuť aplikáciu, kliknite nasledovne Stiahnuť na App Store Teraz na Google Play